هوش مصنوعی یکی از مقوله هایی است که در علوم کامپیوتر، اهمیت فراوان دارد و تغییرات در هوش مصنوعی می توانند تحولات گسترده ای را در فناوری اطلاعات پدید بیاورند. در این مقاله قصد داریم که هوش مصنوعی را به شما معرفی کنیم. علاوه بر این چند روبات مطرح را نیز به شما معرفی خواهیم کرد. سعی ما بر این است که این مقاله بتواند به اندازه کافی راهنمای شما باشد.
- هوش مصنوعی چیست؟
هوش مصنوعی، هوش ماشین هاست! در واقع شاخه ای از علوم کامپیوتر است که قصد دارد راه حل های الگوریتمی را ارائه کند تا بتوانیم به وسیله آنها در ماشین ها هوشمندی ایجاد کنیم. اما این تعریف کافی نیست؛ اول از همه باید بدانیم که تعریف هوشمندی چیست و بعد باید منظور از ماشین را دربیابیم:
استدلال، منطق، تصمیم گیری ؛ این ها توانایی هستند که شما از آنها استفاده می کنید. پس شما هوشمند هستید. اگر این توانایی ها را در کامپیوتر هم ایجاد کنیم، آنگاه به ماشین هوشمند دست می یابیم! به همین سادگی . ولی به جز این ها چیز های دیگری هم در رابطه با تعریف هوشمندی وجود دارند که دانستن آنها را می توان مهم ارزیابی کرد. در واقع بحث هایی که در مورد هوشمندی و هوش مصنوعی مطرح شده است؛ تنها به دوره ی امروزه ی ما و قرن 21 مربوط نمی شود، بلکه از سال 1950 این مباحث به طور جدی مطرح شد.
هوش مصنوعی، هوش صناعی یا هوش ماشینی (بهانگلیسی: Artificial Intelligence) به هوشی که یک ماشین در شرایط مختلف از خود نشان میدهد، گفته میشود. به عبارت دیگر هوش مصنوعی به سیستمهایی گفته میشود که میتوانند واکنشهایی مشابه رفتارهای هوشمند انسانی از جمله درک شرایط پیچیده، شبیهسازی فرایندهای تفکری و شیوههای استدلالی انسانی و پاسخ موفق به آنها، یادگیری و توانایی کسب دانش و استدلال برای حل مسایل را داشته باشند.[۲] بیشتر نوشتهها و مقالههای مربوط به هوش مصنوعی،[۳] آن را به عنوان (دانش شناخت و طراحی عاملهای هوشمند) تعریف کردهاند.[۴][۵]
هوش مصنوعی را باید عرصهٔ پهناور تلاقی و ملاقات بسیاری از دانشها، علوم، و فنون قدیم و جدید دانست. ریشهها و ایدههای اصلی آن را باید در فلسفه، زبانشناسی،ریاضیات، روانشناسی، عصبشناسی، فیزیولوژی، تئوری کنترل، احتمالات و بهینهسازی جستجو کرد و کاربردهای گوناگون و فراوانی در علوم رایانه، علوم مهندسی، علوم زیستشناسی و پزشکی، علوم اجتماعی و بسیاری از علوم دیگر دارد.
از زبانهای برنامهنویسی هوش مصنوعی میتوان بهلیسپ، پرولوگ، کلیپس و ویپی اکسپرت اشاره کرد.
یک عامل هوشمند» سیستمی است که با شناخت محیط اطراف خود، شانس موفقیت خود را پس از تحلیل و بررسی افزایش میدهد.[۶] جان مکارتی که واژه هوش مصنوعی را در سال ۱۹۵۶ استفاده نمود، آن را دانش و مهندسی ساخت ماشینهای هوشمند» تعریف کردهاست.
هوش مصنوعی در علم پزشکی امروزه به دلیل گسترش دانش و پیچیدهتر شدن فرایند تصمیمگیری، استفاده ازسیستمهای اطلاعاتی به خصوص سیستمهای هوش مصنوعی در تصمیمگیری، اهمیت بیشتری یافتهاست. هوش مصنوعی گسترش دانش در حوزهٔ پزشکی و پیچیدگی تصمیمات مرتبط با تشخیص و درمان - به عبارتی حیات انسان - توجه متخصصین را به استفاده از سیستمهای پشتیبان تصمیمگیری در امور پزشکی جلب نمودهاست. به همین دلیل، استفاده از انواع مختلف سیستمهای هوشمند در پزشکی رو به افزایش است، به گونهای که امروزه تأثیر انواع سیستمهای هوشمند در پزشکی مورد مطالعه قرار گرفتهاست.
آینده موسیقی با هوش مصنوعی:
شاید رایانه ها نتوانند فضای یک استادیوم بزرگ را که در آن کنسرت موسیقی اجرا می شود پر کنند، اما با شتاب در حال تاخت و تاز در دنیای صنعت موسیقی هستند. آن ها دیگر می توانند قطعه های
موسیقی بسازند! تا کنون یک آلبوم موسیقی شامل هشت قطعه به طور کامل توسط هوش مصنوعی تولید شده است. ترانه من هوش مصنوعی هستم» در پاییز سال گذشته منتشر شد.
یکی از خوانندگان جوانی که نواختن هیچ سازی را بلد نیست دو سال پیش برای نخستین بار حضور هوش مصنوعی را در حرفه خود تجربه کرد. او اگرچه خودش شعرهای ترانه هایش را می سراید و ملودی آن ها را تجسم می کند، تا چندی پیش نمی توانست آهنگ بسازد و قطعه نهایی را ضبط کند.
دو سال پیش یک نرم افزار آهنگسازی هوش مصنوعی به نام آمپر» این رویا را برایش به واقعیت تبدیل کرد. او توانست در عرض دو روز بدون کمک آهنگسازان دیگر یک آهنگ بسازد و واقعاً احساس کند که خودش خالق آن است.
آمپر باید فناوری خارق العاده ای باشد که توانست در مدت زمان کوتاهی توانایی های یک هنرمند را به ظهور برساند. در سال ۲۰۱۴ گروهی از مهندسین و موسیقیدان ها این شرکت طراح آمپر را تأسیس کردند.
آمپر یکی از ده ها استارت آپی است که با استفاده از هوش مصنوعی روش های سنتی ساخت موسیقی را کنار زده است. هدف از کاربرد آمپر جایگزین کردن آن با آهنگسازهای انسانی نیست، بلکه بیشتر همکاری هر دو با یکدیگر است تا قطعه مورد نظر ساخته شود. این شرکت از هزاران منبع موسیقی، از جمله موسیقی کلاسیک برای تولید ترانه استفاده کرده است.
اپلیکیشن آمپر به کاربر امکان می دهد تا یک ژانر موسیقی را (مردمی، راک، پاپ) به همراه نوای مورد نظرش (شاد، غمگین، پرهیجان) انتخاب کند.
سپس کاربر می تواند گام و ریتم آن را تعیین کند، سازهایی به آن بیافزاید یا سازی را حذف کند تا نتیجه مطلوبش حاصل شود. مهارت قابل تحسین آمپر ساخت و تنظیم آهنگ است، اما هنوز ساختار یک ترانه را درک نمی کند.
دو قطعه ساخته شده توسط آمپر در فستیوال موسیقی SXSWعرضه شدند و واضح است که در صدر جدول بهترین قطعه ها قرار نگرفت. اما این دو آهنگ به قدر کافی گوش نواز بودند که به عنوان موسیقی متن یک ویدئو یا یک بازی رایانه ای مورد استفاده قرار گیرند.
مدیران فناوری های رایانه ای و استراتژیست ها پیش بینی
می کنند در آینده آهنگ های بیشتری توسط هوش مصنوعی ساخته خواهند شد، اما بعید به نظر می رسد که یک ماشین هوشمند به طور کامل جای انسان را در عرصه موسیقی بگیرد. ماشین ها می توانند الگوها را پیدا کنند، اما مانند انسان ها این توانایی را ندارند که فراتر از آن چه به آن ها آموخته شده کاری را انجام دهند. آن ها تنها ابزار هستند و همکاری ماشین و انسان موضوعی نیست که مورد تمسخر و بی تفاوتی قرار گیرد.
هوش مصنوعی در اصل کمک می کند تا افرادی که در موسیقی فعالیت می کنند کار خود را بهتر کنند و مهارت هایشان را در ارائه
ایده های خلاقانه افزایش دهند. هیچ بحثی در این نیست که هوش مصنوعی محدودیت ها و نقاط ضعف خود را دارد و بی قید و شرط در نقطه ای با شکست مواجه خواهد شد.
کار با هوش مصنوعی مانند رفتار کردن با یک کودک تازه راه افتاده است؛ این فناوری دمدمی مزاج است و باید به آن الگوهایی داده شود تا به خودش آسیب نرساند. با توجه به این که روز به روز فناوری های تازه تری پا به عرصه وجود می گذارند، شاید حضور هوش مصنوعی در موسیقی را که ماهیت آن الگوریتم ها هستند نتوان یک ابداع تازه به حساب آورد.
تا کنون چندین نرم افزار موسیقی ساخته شده اند که در
آن ها برای تولید موسیقی از هوش مصنوعی بهره گرفته شده است. هوش مصنوعی در واقع مقلد مغز است و کارهای ذهنی و فکری را تقلید می کند. برای مثال، یکی از ویژگی های برجسته هوش مصنوعی توانایی الگوریتم آن در یادگیری بر اساس اطلاعات
به دست آمده است.
هوش مصنوعی فناوری آهنگسازی اینتراکتیو را به جلو می راند و رایانه مرتبط با آن در پاسخ به عملکرد یک موسیقی دان زنده آهنگ تنظیم می کند. اپلیکیشن های دیگری از هوش مصنوعی در موسیقی موجود هستند که علاوه بر ساخت آهنگ، تولید موسیقی و اجرای آن چگونگی بازاریابی و عرضه به مخاطبان را نیز مدیریت می کند.
چندین شرکت طراحی نوعی هوش مصنوعی که قابلیت ساخت موسیقی را داشته باشد آغاز کرده اند. شرکت آی بی ام موفق شده است آی بی ام واتسون بیت» را بسازد. گوگل هم محصولی به نام گوگل مگنتا» را معرفی کرده است.
استارت آپ هایی مانند مِلودرایو و آمپر نیز گام هایی به سوی فناوری های در حال توسعه مشابه برداشته اند. بیشتر این برنامه ها با جستجو در میان تعداد بی شماری آهنگ و موسیقی و یافتن الگو عمل می کنند. آن ها ریزه کاری هایی مانند زمان، گام و ریتم را بررسی می کنند و ترکیب موسیقایی جدیدی که بر اساس اولویت بندی و سلیقه یک فرد هستند را می سازند. این محصولات خروجی توسط MIDI بازپخش می شوند. MIDI زبان استانداردی است که بین ابزارهای الکترونیک، رایانه ها و تجهیزات صوتی و آوایی ارتباط برقرار می کند.
در حال حاضر، پررونق ترین کاربرد هوش مصنوعی در آفرینش یک قطعه ساخت موسیقی وظیفه مند (functional)است؛ یعنی نوعی از موسیقی که برای پخش شدن در آسانسورها، تبلیغات تلویزیونی، بازی های ویدیویی و دیگر فضاهای صوتی پیش زمینه ساخته می شود. این قطعه آهنگ های پس زمینه می توانند راه پیشرفت شرکت های سازنده موسیقی با هوش مصنوعی باشند.
امروزه هیچ فناوری وجود ندارد که بتواند مانند انسان قطعات موسیقی ایی خلق کند. هیچ کدام از ترانه هایی که صرفاً با هوش مصنوعی ساخته شده اند شباهتی به یک قطعه موسیقی پرطرفدار و پرفروش نداشته اند.
نگرانی کسانی که در صنعت موسیقی فعالیت می کنند این است که روزی هوش مصنوعی جایگزین خلاقیت و نوآوری انسان ها شود. احتمال این که یک رایانه بتواند بهتر از انسان ها یک قطعه موسیقی بسازد تشویش ایجاد می کند. اما بهتر است بدانیم که این پدیده فاصله زیادی تا به تحقق رسیدن دارد و حتی ممکن است هرگز چنین اتفاقی نیافتد.
وب سایت thenextweb در مطلبی نوشت؛ واتسون یک سامانه رایانهای هوش مصنوعی است که در شرکت IBM توسعه یافته است. تاکنون خبرهای زیادی از فعالیت های این ابررایانه شنیده ایم؛ مثل تشخیص تومورهای سرطانی، تبدیل شدن واتسون به یک متخصص امنیت سایبری، استفاده از این هوش مصنوعی در صنعت خودروسازی و غیره، حالا باز هم واتسون خبرساز شده است. این بار توسعه دهندگان این هوش مصنوعی به سراغ دنیای موسیقی رفته اند.
واتسون بیت (Watson Beat) بازوی موسیقی ابر رایانه آی بی ام است که می تواند تنظیم یک نت موسیقی مبتنی بر هوش مصنوعی را رهبری کند.
الیزابت ترنزیر، مدیر آزمایشگاه THINKLab شرکت IBM در خصوص اینکه چطور واتسون بیت با هوش مصنوعی موسیقی تولید می کند، گفت: تنها کافی است که یک ملودی مونوفونیک را در یک سبک انتخاب کنید، سپس واتسون می تواند ترکیب بندی آهنگ را بارها و بارها تنظیم کند تا به یک مدل منحصر به فرد در جهان برسد.
این تکنولوژی شناختی توسط جنانی ماکاندن و ریچارد دسکاس محققان آی بی ام ساخته شده است. آنها به واتسون بیت، تفاوت های ظریف و ویژگی کلیدهای موسیقی و تئوری های موسیقی را آموزش داده اند تا بتواند با فناوری هوش مصنوعی آهنگ های کاملا جدید با خلق و خو و سبک های مختلف ایجاد کند.
توسعه دهندگان واتسون بیت پیش بینی می کنند که این فناوری می تواند برای الهام بخشیدن به نوازندگان و از بین بردن تعصبات سبک ها موثر باشد.
سوالی که اکنون مطرح است این است که آیا موسیقی که توسط یک ماشین تولید شده شامل حال قانون کپی رایت می شود.
ترنزیر در این خصوص گفت: من یک نظر بسیار محکم در مورد حق کپی رایت واتسون بیت دارم، البته من یک وکیل نیستم. با این حال، فکر می کنم یک دستگاه نمی تواند حق کپی رایت داشته باشد، اما فردی که در حال استفاده از واتسون بیت است و زمانی که موسیقی ساخته شده توسط این دستگاه باعث ایجاد جرقه ای در ذهن او و تولید یک اثر می شود، می تواند مالک آن باشد.
بیون شیپر، وکیل سرگرمی نیز با بیان اینکه موضوع کپی رایت برای موسیقی ساخته شده توسط هوش مصنوعی یک موضوع بسیار جدید است، اظهار داشت: من پاسخ دقیقی برای این سوال ندارم. در گذشته، همیشه می توانستیم خلقت اثر را به یک انسان نسبت دهیم. اما در آینده اگر در ساخت یک موسیقی انسان ایده اولیه را ندهد (و احتمالا ایده ها برای یک ماشین باشد) پس از منظر قانونی، سخت است بگویم که این اثر شامل حال قانون کپی رایت می شود.
یکی دیگر از فواید بکارگیری هوش مصنوعی در صنعت موسیقی مطمئن شدن از حفظ قانون کپی رایت است. میندرت کنیس، یکی از فعالان این بخش عنوان کرد: بسیاری از هنرمندان در خصوص آثار خود از من مشاوره می گیرند تا از نگرانی های احتمالی مربوط به قانون کپی رایت در آینده جلوگیری کنند. حالا اگر آنها از هوش مصنوعی استفاده کنند، می توانند مطمئن شوند که این اثر منحصر به فرد است.
دیجیتال مارکتینگ و کاربرد و تاثیرات آن در موسیقی
هوش ,مصنوعی ,موسیقی ,یک ,ها ,های ,هوش مصنوعی ,است که ,مصنوعی در ,که در ,کپی رایت
درباره این سایت